10 pași să devii software developer?

Te gândești de mult timp să faci o reconversie profesională în domeniul IT? Dacă da, atunci ai ajuns la locul potrivit.

În cât timp vei găsi un internship sau să te angajezi ca și junior developer? Pentru a răspunde la această întrebare hai să vedem care sunt pașii pentru a deveni programator.

Pașii pentru a deveni software developer.

Pasul 1. Învață bazele programării.

După ce înveți bazele programării vei fi capabil să scrii algoritmi simple, să implementezi taskuri bine detaliate.

Ce aștept de la tine? Să cunoști instrucțiunile importante, despre variabile, bucle și instrucțiuni cum se scrie un program, să știi care e diferența între interpretare și compilare cod.

Cu ce limbaj să încep? Îți recomand un limbaj de programare cum ar fi C++, Java, Python. Îți mai recomand este să încerci să scrii cod în mai multe limbaje. Este important să fii capabil să te descurci în mai multe limbaje de programare.

Pasul 2. Creează o listă cu tehnologiile cerute în descrierea anunțului de job

Caută cât mai multe anunțuri pentru internship și junior developeri. Deschide aceste anunțuri și extrage într-o listă toate tehnologiile cerute. După, verifică fiecare tehnologie de câte ori este cerută și ordonează descrescător după acest număr.

Primele 10 tehnologii vei avea de studiat pentru a obține un loc de muncă ca și programator începător.

Pasul 3. Participă la evenimente live coding

Îți recomand să cauți niște workshopuri ce se organizează la nivel local, remote. Și dacă costă, merită invetiția.

În cazul în care nu găsești workshopuri, poți să vezi video-uri live coding pe diverse aplicații cum ar fi YouTube, twitch.

Pasul 4. Studiază coduri open-source

Intră pe o platformă cum ar fi GitHub și caută câteva proiecte ce te interesează sau ordonează proiectele descrescător după popularitate. Parcurge codul sursă, încearcă să și înțelegi codul sursă .

Pasul următor este să clonezi una dintre proiectele studiate și să încerci să personalizezi sau implementează un bug, change-request. După implementare poți crea un Pull-Request ca cei care verifică și testează poate să includă codul tău.

Pasul 5. Alege un proiect pentru implementare.

Gândește-te la un hobby și identifică un proiect ce vei implementa. Acest proiect va servi în loc de experiență. Cu siguranță ai văzut multe anunțuri pentru începători cerând 1-2 ani experiență.

Dacă încă nu ai idee, am câteva sugestii pentru tine:

  • Analiză text
  • Magazin online
  • Site de prezentare cu design modern si responsive
  • Proiect pe back-end, o funcționalitate mai complexă, exemplu: convertești un video HD în SD
  • Rest API
  • Iot
  • Un joc

Un lucru important, ca pentru portofoliu să scrii cât mai mult cod custom folosind best-practice-uri. Dacă doar descarci câteva librării, mai copiezi niște blocuri de cod de pe Stack Overflow nu va fi de ajuns.

Ca și angajator aștept ca proiectul să funcționeze la nivel de prototip, nu e nevoie să aibă toate funcționalitățile implementate și nici să fie perfect.

Pasul 6. Implementează proiectul

Începi să scrii cod. Greșit!

Ia o foaie,. poate să ieși aplicația de Notes, și strânge toate ideile legat de proiect. Marchează ce crezi că este important pentru proiect și ordonează descrescător după priorități.

Pentru început selectează primele 5 idei.

Desenează schema proiectului și analizează ideile, ce este în comun, dacă o idee este dependentă de altă funcționalitate, care sunt legăturile între idei.

Alege limbajul de programare potrivit pentru proiect.

Creează scheletul aplicației.

Începi implementarea ideilor în funcție de priorități.

Testezi dacă funcționează după fiecare pas de implementare.

Pasul 7. Verifică ce poți îmbunătății

Felicitări! În acest moment ai un proiect funcțional.

Arată proiectul realizat familiei sau prietenilor și cere feedback. Sunt convins că vei primi multe propuneri și întrebări.

Ca și în pasul anterior selectează ideile ce îți place, ce crezi că sunt utile. Apoi aplică o prioritizare și sortează descrescător.

Alege câteva chestii din listă și poți trece la implementare, bineînțeles după ce ai actualizat schema proiectului.

Pasul 8. Urcă proiectul pe GIT

Backup. Am zis backup? Da. E nevoie de backup și nu pe propriul laptop.

Îți recomand o platformă gen GitHub unde poți urca proiectul și marca ca și privat sau public. Având în vedere că dorești să te angajezi, vei seta vizibilitatea proiectului pe public ca viitori angajatori să poate să-și dea cu părerea.

Proiectul pe GIT este cel mai bun CV pentru programatori .

Pasul 9. Cere code review

Este un pas important ce multe persoane ignoră.

Ideal ar fi să iei legătura cu un programator cu experiență sau dacă cunoști alte persoane care fac programare să-ți dea cu părerea.

După ce aplici la un job, indiferent ca ești chemat la interviu sau nu, cere feedback despre proiectul tău, să vezi cum stai tehnic.

Pasul 10. Aplică la joburi!

9 din 10 CV-uri de junior developers sunt aruncate la gunoi. Dacă ai noroc vei primi un feedback de ce da sau nu și eventual cu niște sugestii ce trebuie să înveți, să îmbunătățești ca să fii angajat data viitoare.

În cazul în care nu primești feedback, neapărat să mai scrii un mesaj pentru persoana HR, și în acest caz majoritatea vor răspunde.

Înainte să aplici caută joburi relevante, în care se cere limbajul de programare pe care l-ai folosit. De exemplu ai implementat un proiect de NLP în Python, să cauți joburile unde se cere Python sau NLP.

Aplică la toate joburile relevante care ți se par OK din toate punctele de vedere, remote sau office, aproape sau departe, startup sau multinațională.

Salariul nu contează la primul job, ai venit să câștigi experiență. După ce vei acumula experiență poți selecta angajatorii, salariul și alte beneficii.

Dacă îți dorești un job ca și software developer și ai nevoie de un mentor, alăturat găsești datele mele de contact!


Publicat

în

de către