10 pași pentru a realiza un proiect web

Ești fără experiență? În majoritatea anunțurilor se caută persoane cu minim 1 an experiență pentru poziții de internship și junior?

Vestea bună este că poți realiza un proiect web personal cu care te poți prezenta și se va considera ca și experiență.

Pasul 1. Alege o idee

Gândește la un hobby sau gândește la ce îți place să faci. Cu cât ești mai atașat la idea ta cu atât ești mai motivat să și implementezi proiectul.

Dacă ești fără idei, poți întreba un prieten dacă dorește un site, magazin online sau orice alt tip de proiect web. Dacă răspunsul este da, atunci recomand să strângi cât mai multe detalii.

Poți să și rezolvi o problemă reală prin realizarea unui proiect, de exemplu digitalizarea unui catalog de produse, bază de date stocată în fișiere Excel sau chiar pe hârtie.

Pasul 2. Creează lista cu funcționalități

Ai nevoie de un pix și o foaie albă sau cu pătrățele. Știu că poți folosi telefonul, tableta sau laptopul, dar dacă le scrii cu mânuța ta atunci ești mai focusat, înțelegi mai bine ce ai de făcut memorând funcționalitățile.

După ce ai pregătit lista, verifică fiecare funcționalitate și caută dependințele între ele. La începutul proiectului recomand să te limitezi la maxim 15-20 de funcționalități și apoi cum avansezi cu proiectul mai modifici sau adaugi noi funcționalități.

Pasul 3. Prioritizează

Notează prioritatea pentru fiecare funcționalitate pe listă, îți recomand să dai note între 1 și 5. prioritate 1 este cel mai important, iar prioritate 5 este cel mai puțin important. Sortează lista după prioritate.

Începe cu prioritățile notate cu 1, apoi cu 2….. la final cu 5. Prioritățile notate cu 4 și 5 pot fi ignorate în multe cazuri, pentru că în timp ce implementezi ce e important ceva îți va spune că ai de adăugat chestii noi pe listă și urmează să prioritizezi din nou.

După ce ai implementat toate cerințele, măsoară performanța tuturor funcționalităților. În acest moment dacă dorești să devii bun, creează lista din nou cu scopul de a îmbunătății performanța.

Pasul 4. Schița

Realizarea schița proiectului este un pas foarte important. Îți recomand să pregătești layout-ul apoi să schițez fiecare funcționalitate și flow-ul corespunzător.

Există sute de aplicații bune pentru a realiza o schiță, dar totuși îți recomand să desenezi cu creionul / pixul pe o foaie cât mai mare. Dacă nu ai foi mari, atunci poți să lipești mai multe coli A4.

Revizuiește schița, modifică ori de câte ori e nevoie pentru că acum e momentul potrivit.

Pasul 5. Conținut

Conținutul este foarte important și să definești la început, definește tipul paginilor, funcționalităților și afectează designul.

Iată câteva exemple pentru proiecte web:

  • mulți utilizatori care încarcă poze
  • mulți utilizatori care încarcă articole
  • produse, utilizatori și comenzi online multe.
  • site cu 5 pagini de prezentare

Pasul 6. Design

Designul este un pas important dacă proiectul tău are o interfață. Dacă ai talent la artă poți să te folosești de creativitate și să realizezi ceva personalizat, dacă nu atunci poți să te inspiri din milioane de surse și să adaptezi o temă sau să creezi ceva similar.

Pentru proiectele care nu necesită o interfață, de exemplu convertirea unui video, implementarea unui API, atunci poți să treci la următorul pas.

Pasul 7. Alege limbajul și platforma cu tehnologiile

Este important ca în funcție de proiect să alegi limbajul potrivit. Proiectul cere limbajul de programare și din acest motiv este mai important să nu te atașezi unui singur limbaj ci să fii pregătit ca oricând poți schimba tehnologiile.

Pentru website îți recomand WordPress cu limbajul PHP, dacă e un proiect de machine learning, îți recomand Python, pentru microservicii GO.

Pasul 8. Implementează local

Instalează limbajul și toate platformele necesare local după care poți începe implementarea proiectului.

Verifică lista cu funcționalitățile proiectului, schița, conținutul și designul. Începe să implementezi scheletul aplicației și apoi treci la prima funcționalitate. La acest pas designul poate să fie aplicat ulterior. Testează cu mare atenție dacă totul funcționează conform planului.

Treptat implementezi celelalte funcționalități din listă. Nu e nicio problemă dacă nu sunt perfect funcționale. În prima fază este bine să vezi ready proiectul în cel mai scurt timp, apoi urmează partea dificilă să implementezi fiecare detaliu.

Adaugă conținutul. Dacă nu ai conținut pentru anumite pagini, entitități, poți să adaugi niște date de test. Exista module care îți generează utilizatori, produse, sau orice alt conținut.

Aplică designul. Având conținutul și funcționalitățile implementate poți să aplici designul final și în acest moment vezi dacă totul e în regulă, ai toate funcționalitățile implementate și proiectul este ușor de folosit cu o interfață mișto.

Testează. Trimite proiectul sau linkul către proiect prietenilor, familiei, colegilor și cere un feedback. Strânge toate feedbackurile într-un document și revizuiește toate răspunsurile, cu siguranță vei avea recomandări legat de interfață, conținut și funcționalități.

Pasul 9. Urcă proiectul pe un GIT repository

Creează un cont pe GitHub sau platformă similară. Creează un proiect nou pe GitHub și conectează cu proiectul tău. Acest proiect este recomandat să fie public și va deveni CV-ul tău. Ori de câte ori aplici pentru un job trimite și linkul cu proiectul de GIT și ai obținut un avantaj mare.

Ai la dispoziție un fișier README în care obligatoriu să treci pașii de instalare. Pașii trebuie să fie detaliate și explicate fiecare instrucțiune pentru instalare. Pentru a te asigura că ai trecut toate informațiile poți cere ajutorul unui prieten sau pur și simplu să instalezi aplicația pe un alt laptop / dispozitiv.

Pasul 10. Publică proiectul

Acest pas este opțional. Dacă ești pregătit să publici proiectul tău alege un domeniu relevant și găzduire web. Pentru proiecte web poți alege între shared-hosting sau vps. Cu shared-hostcngul setup-ul este ușor dar ești limitat, cu vps vei avea mai mult de lucru dar ai flexibilitate maximă.

Asigură-te că ai și un certificat SSL generat sau cumpărat pentru site-ul tău, altfel aplicația va fi blocată pe majoritatea browserelor.

După cei 10 pași cu siguranță vei avea experiența necesară pentru acoperi experiența cerută în descrierea anunțului pentru internship.

Dacă îți dorești un job ca și software developer și ai nevoie de un mentor, alăturat găsești datele mele de contact!


Publicat

în

de către

Etichete: